Hip hop rüzgârı dünyayı sardı

Spotify verilerine göre 2023’ün dünyada ve Türkiye’de en çok dinlenen müzik türü hip hop. Blues-funk-soul-caz müziklerinden etkilenen, içine Rap müzik, grafiti sanatı, Breakdance, MC’lik ve DJ’liği de alan, ‘70’li yıllarda Amerika’da siyah nüfusun oluşturduğu bir kültür, yaşam tarzı ve sanat akımı hâline gelen hip hop neden bu kadar çok benimseniyor, seviliyor? Milliyet Sanat haziran sayısının kapağına hip hopu taşırken bu soruya cevap arıyor. Başlangıcından bugüne tarihini; çeşitli kıyafetler, ayakkabılar, aksesuarlar ve saç modelleriyle bir ifade biçimi oluşturan hip hopun nasıl popülerleştiğini, hip hop feminizmini ve kadın rapçileri geniş bir dosyada inceliyor. Müzik bölümünde 37. Uluslararası İzmir Festivali ve Mozart’ın “Don Giovanni” operasının yıllar içindeki yorum farkı yazısı da öne çıkıyor.

Dergide ödüllü sanat yönetmeni Nadide Argun van Uden röportajı da yer alıyor.

Sahne Sanatları sayfalarında 15. İstanbul Opera ve Bale Festivali’nin programında yer alan “Carmina Burana”, Ahmet Sami Özbudak’ın yazıp yönettiği “Tebdil”, tersine bir göç hikâyesi “Finito. Yallah. Kış Kış. L*ve You.” Ve Kumbaracı50’nin oyunu “Yalan Dünya” yer alıyor. Ayın Söyleşi’nde ise “İzninle” oyunun yönetmeni Arsen Gürzap ve 60 yıllık arkadaşı, oyuncu Işıl Yücesoy var.

Selim İleri söyleşisi

Edebiyat bölümü, ölümünden sonra yayımlanmak üzere çekmecesine kaldırdığı “Yalnız Evler Soğuk Olur” kitabı okurla buluşan Selim İleri ile doyurucu bir röportajla açılıyor. Dua Lipa’dan Natalie Portman’a ve Reese Witherspoon’a, günümüz yıldızlarının kitap kulüpleri de bu bölümde öne çıkıyor. Nisan sonunda hayatını kaybeden Paul Auster’ı, kitaplarının çevirmeni Seçkin Selvi anlatırken Ahmet Ümit de 61. ölüm yıl dönümünde Nâzım Hikmet’i kaleme aldı.

Sinema sayfaları ise Milliyet Sanat’ın desteğiyle üçüncü kez verilen İstanbul Film Festivali En İyi Sanat Yönetmeni Ödülü’nün sahibi Nadide Argun van Uden röportajı ile başlıyor. “Inside Out 2/Ters Yüz 2” vesilesiyle Pixar’ın yaratıcılığını kaybedip kaybetmediği sorgulanıyor. Babalar Günü yaklaşmışken yönetmenler ve yönetmen çocukları üzerine dosya yer alıyor.

Plastik Sanatlar’da yaklaşık 20 yıldır kumaşa dikiş tekniği ile çalışan ve toplumsal cinsiyet konuları üzerinden azınlık kabul edilen grupların seslerini bir araya getirmeyi amaçlayan Güneş Terkol’un “Dünyaya Bir Şarkı” başlıklı çalışması öne çıkıyor. Me too hareketinden yola çıkarak yeni bir vandalist feminizmin doğuşuna şahit olup olmadığımız da irdeleniyor. Dergi, dinleyenleri ünlü isimlerin unutamadıkları lezzetler ve mutfak anılarıyla buluşturan, Deniz Alphan ve Hülya Ekşigil’in hazırlayıp sundukları “Yedik İçtik” podcast serisi ile son buluyor.