Göz alanında 700 binden fazla sözde ya da yanlış ameliyatların faturası devlete kesildi

Yenidoğan Çetesi Skandalı Özel Hastanelerde Patladı: 16 Bin Yanlış Göz Ameliyatı Ortaya Çıktı!

Özel hastanelerde Yenidoğan Çetesi skandallarına bir yenisi eklendi. İddianamede yer alan 16 bin yanlış göz ameliyatının raporlanıp faturalandırılması, 3.5 milyon dolarlık geri ödeme ile sonuçlandı. Bu durum, gözle ilgili usulsüz operasyonlar ve devlete uğratılan zarar konusunda soruları da beraberinde getirdi. Sadece göz alanında 700 binden fazla sözde ya da yanlış ameliyat devlete fatura edildi. Yanlış tedaviler ile vatandaşlar mağdur olurken, devlet de milyonlarca lira zarara uğratıldı. Skandal raporlarının Sağlık ve Çalışma Bakanlıkları’na iletildiği belirtildi.

Doktora Birim Kiralanıyor

Sabah’tan Betül Alakent’in haberine göre, göz ile ilgili sağlık skandalları sadece bunlarla sınırlı kalmadı. Son iki yılda birçok zincir hastanenin doktorlara göz bölümlerini kiraladığı ve ihtiyaç duyulan cihazları doktorların aldığı, buradaki kazancın doktorlar ile hastaneler arasında bölüştüğü ortaya çıktı. Ancak Özel Hastaneler Kanunu’nun 10. maddesine göre bir hastane sadece kafetarya gibi alanları kiralayabiliyor. Bu durumda birim kiralayan ve gerekli cihazları kendi alan doktorlar yaptıkları yatırımları çıkarmak ve hastanenin payını ödeyebilmek için yüzlerce usulsüz işleme imza atıyor.

No Touch Yalanı

Bir başka aldatmaca da “No Touch Lazer”. Yani göze dokunmadan, iddia edildiğine göre uzaktan yapılan ameliyatlar. Ancak lazer ile dahi göze dokunmadan operasyon yapmanın imkansız olduğu bilinmektedir. Bu lazer cihazları 1996 yılından beri kullanılmakta olup son teknoloji olarak pazarlanırken, her göze uymayan bu cihazlar nedeniyle yüzlerce vatandaşın gözünü kaybetme riski bulunmaktadır.

100 Bin Dolara Hastane

Dünya Göz Hastaneleri Yönetim Kurulu Başkanı Eray Kapıcıoğlu, göz tedavileriyle ilgili yolsuzluk ve usulsüzlükleri doğruladı. Kapıcıoğlu, bu yolsuzlukları şöyle özetledi: “Tam teşekküllü bir hastanenin ortalama maliyeti 25-30 milyon dolar iken, 100-200 bin dolarla klinik açıp 2-3 göz doktoru atanlar bulunmakta. Sonrasında SGK anlaşması yapılıyor. Her doktorun günde 35-40 hasta bakma hakkı bulunmaktadır. Her hasta için SGK’dan 109 TL alınıp üzerine vatandaşa da fatura kesiliyor. Bazen gereksiz ameliyatlar yapılarak devlete zarar veriliyor. Mağdur olan vatandaşlar ise ardından bize geliyor. Kimi vakalarda gözünü kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kalınıyor.”

SGK Kapsamından Çıksın

Göz ameliyatlarının SGK kapsamından çıkarılması gerektiğini savunan Kapıcıoğlu, bu konuda şunları dile getirdi: “Biz bir göz hastanesiyiz ve bunu söylemek zorundayım. Bu yolsuzluklarla mücadele etmek için sıkı denetimler uygulanmalıdır.” SGK’nın ayırdığı bütçenin sınırlı olduğunu belirten Kapıcıoğlu, “Maliyetler karşılandığı takdirde kar etmeden emeklilerin ameliyatlarını yapabiliriz” dedi.

1996’da Yapılanı Son Teknoloji Diye Sundular

Kapıcıoğlu, No touch olarak tanıtılan lazer operasyonlarının bir aldatmaca olduğunu belirtti. Göze hiç dokunulmadan yapıldığı iddia edilen operasyonların, lazer bıçağı kullanılarak yapıldığını dile getirdi. Ayrıca en son teknoloji denilen PRK teknolojisinin 1996’da kullanılmaya başlandığını ve her hastaya uygun olmadığını vurguladı. Zincir hastanelerin doktorlara göz bölümlerini kiraladığı bilgisini de teyit eden Kapıcıoğlu, mevzuata aykırı olan bu durumu Sağlık ve Çalışma Bakanlığı’na ilettiklerini ifade etti.

Mevzuat Ne Diyor

Özel Hastaneler Yönetmeliği 10. Maddesi, bir hastanede kliniğin kiralanamayacağını belirtiyor. Mevzuata göre, hastane personeline, hasta ve hasta yakınlarına hizmet vermek amacıyla kurulan kafeterya gibi birimler işletilebilir. Ancak kliniğin kiralanması veya devredilmesi kesinlikle yasaklanmıştır.

patronlardunyasi.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir